Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

1. Melaka River Cruise

Sambil bot anda merunut sungai, engkau akan dapat menyaksikan bangunan bersejarah cadangan Belanda, sanggup, kubu ufuk sungai dan 7 ekses jambatan yuwana sekitar cukong Melaka.

Engkau juga akan dapat tahu keadaan Medan Morten yang kerap diberi jolokan ‘muzium hidup’ sewaktu di dalam cruise berdurasi 45 minit yang ada.

Waktu unggul menaiki Melaka river cruise ialah sementara malam. Ia lebih tenteram dan engkau juga piawai melihat kerlipan lampu ragam warni dari bangunan rapat dan wisma di Kampung Morten.

Apabila anda bukan mahu menaiki river cruise ini, terjumpa laluan pejalan kaki di sepanjang sungai yang larat anda terokai.

2. Kandang[ki] Morten

Masakan tidak, pengunjung akan bisa melihat kesemua rumah yang jumlahnya mepet 200 ekses, merupakan sebuah perkampungan konvensional satu-satunya terletak di tengah-tengah Bandaraya Melaka, tersusun untuk bentuk tradisi sama siap dari sudut bentuk tukil, tangga, latar dalaman kecuali cara menghias.

Lebih menarik http://www.pelancongan.net/2015/11/tempat-menarik-di-melaka.html, mereka yang datang di kampung konvensional itu berselesa melihat barangan antik menyerupai pinggan, tembikar, dan seramik lain di ‘Villa Sentosa’ terletak di hujung kesultanan itu sejajar Sungai Melaka.

3. Pantai Klebang

Tol utama dalam Pantai Klebang ialah Bustel. Kalau nak tahu Bustel ini merupakan bilik hotel dalam bas! Pantai Klebang adalah pantai tambak yang dihasilkan sama kerajaan teritori untuk memajukan lagi perurutan pelancongan tatkala negeri Melaka.

Berhampiran beserta Bustel terselip Bus Cafe, ada gerai-gerai kecil yang menjual berbagai makanan 'street food'. Jika dah sampai Klebang, wajib rasa 'coconut shake' yang sangat popular di tataran masyarakat tempatan dan pelancong. Mantap! Jika tak nak piknik dalam pantai, piawai juga merampas dalam bas itu otonom. Ada disediakan meja menjarah sebiji tingkah dalam kedai makan tu.

Slain itu, kau boleh beriadah sambil main layang-layang pada pantai. Terdapat banyak bus shop yang jual layang-layang pelbagai design.

tempat+menarik+melaka5.JPG

4. Muzium Kapal Tercelup

Melaka sesak tinggalan silsilah yang mampu kita berlatih sambil lari. Melaka sungguh lagi merusakkan tarikan baharu dengan pengenalan Muzium Bahtera Selam. Muzium ini diselia Perbadanan Muzium Melaka yang terletak pada Dataran 1 Malaysia Klebang.

5. Bait Terbalik

Untuk mereka yang suka bergambar, jangan lepaskan peluang bagi beraksi & bergelak ketawa di dalam Wisma Terbalik Melaka.

Terletak di dalam rumah lapak di kerajaan Mahkota Parade, rumah berikut nampak seragam dari luar. Akan tetapi di dalamnya semata perabot dipasang terbalik.

Mulai katil yang bilik tidur sehinggalah bilik air yang nyata dengan tandas dan ubat gigi, segalanya dipasang tatkala siling. Kalau anda tidak pandai berposing, jangan risau, ada penerangan ringkas cara bergambar utk anda pastikan hasil anda lebih menggemaskan.

6. Wildlife Theatre

Pungutan Wildlife Theatre di Darat Melaka tersebut adalah ahad taman sandiwara haiwan yang agak berbeza dari paling banyak tempat tarikan haiwan di Melaka.

Disini, anda dan anak-anak boleh berinteraksi & belajar tentang haiwan diantaranya dalam perenggan haiwan. & berbeza dengan zoo, engkau dapat mempunyai haiwan itu, mendengar penerangan tentang haiwan dan bertanya soalan.

Meski anda selalu terlepas wayang haiwan pada zoo, tempat ini melepaskan anda kesempatan menyaksikan pertunjukan haiwan menyerupai singa samudra dan lain-lain lagi.